Genel Bilgilendirme

Silindir Kapak Yuva Yenileştirmesi: 

Silindir kapaklarında zamanla emme ve egzoz yuvalarında çökme meydana gelir. Bu da araç motorunun kompresyon kaçırmasına neden olur. Bu nedenle  silindir kapak revizyon makinesi ile silindir kapağının yuvaları yenileştirilir.

Silindir Kapak Yüzey Taşlaması:

Silindir kapağının yüzeyi, yüksek ısı, yetersiz soğuma, hatalı sıkma gibi nedenlerle eğilir. Dolayısıyla araçta, yağ içine su, su içine yağ, kompresyon kaçağı, düzensiz rölanti ve tekleme gibi arızalar görülür. Silindir kapağının yüzeyi taşlanarak eğrilik ve çarpıklık giderilmiş olur.

Silindir Kapağı Çatlak Testi:

Araçlarda fazla ve düzensiz ısı, motora aşırı soğuk su koyulması, yetersiz soğuma veya düzensiz yanma gibi nedenlerle silindir kapağında  çatlaklar meydana gelir. Çatlak şekilde aracın üzerine takılan silindir kapağı, aracın su eksiltmesine dolayısıyla yeniden hararet yapmasına veya yağa su karıştırmasına   neden olur. 90 derece sıcaklıkta özel ilaçlarla teste tutulan silindir kapağının çatlak olup olmadığı bu şekilde anlaşılmış olur.

Motor Yıkama:

Aracın motor aksamları, rektifiye işleminden önce 90 C sıcak suyla yıkanarak tüm kurumlarından arındırılır. Ayrıca rektifiye işlemi sonucunda da yıkanarak ve koruyucu yağ sürülerek montaja hazır hale getirilmiş olur.

Ana Yatak Barası:

Silindir bloğunun ana yatakların yerinde dönerek bloğun çıplak yatak yerini bozması sonucu deformasyon meydana gelir. Ana yatak barası işleminde, bloğun ana yatak yerleri, standart ölçüsüne yeniden işlenerek onarımı sağlanır.

Krank Mili Taşlaması:

Krank mili, aracın en önemli parçalarından biridir. Yüksek devirde dönen krank milinin muylularında herhangi bir aşıntı ve deformasyon olduğunda yatak sarması, yatak dökmesi ve yatak dövmesi gibi arızalar meydana gelir. Krank milinin taşlanması ile bu arızalar ortadan kaldırılır.

Silindir Honlanması:

Silindirlerde zamanla aşınma, parlaklık, krepaj ve çizilme meydana gelir. Çatlaklık, oyukluk ve aşıntı miktarı 0,3mm yi geçtiğinde silindir, rektifiye edilmelidir. Rektifiye sonuncunda da silindirin iyi honlanması çok önemli husustur. Atölyemizde  plato ile yapılan honlama işlemi, maksimum seviyede yüzey pürüzlülüğü sağlar. Böylece yenileştirilen motorun ömrü uzar. 

Krank Mili Dolgusu:

Dövme çelik krank milinin aşınan her muylusu toz altı kaynağı yöntemi ile istenilen sertlikte, orijinal ölçüsüne getirilmek üzere doldurulur.

Yüzey Pürüzlülüğü Kontrolü:

Motorun son test aşamasında, honlama işleminden sonra silindirlerin yüzey pürüzlülüğü katalog referanslar değerlerine göre kontrol edilir. Hatalı honlanan silindir, araçta kompresör ve yağ sarfiyatına neden olacaktır.